Kako putovati bez plastike (zero waste)?

by - 09:50:00




U jednom od prošlih post-ova pisala sam o štetnom utjecaju plastičnog otpada na okeane, životinje, pa potencijalno i na naše zdravlje (možete ga pročitati klikom na ovaj link). U ovom postu ću podijeliti neke savjete kako putovati "zelenije" i sa manje ("bez") plastike. 

Osim ako ne putujete avionom, jedna od najvažnijih stvari koju mozete napraviti kad putujete je da nosite svoju bocu za vodu, kako ne biste morali kupiti i bacili u otpad još (koju) plastičnu bocu. Naravno, platnena torba je imperativ za ponijeti, jer tokom putovanja često kupujemo nešto - od suvenira i poklona, do odjeće i hrane. Treća stvar koja može mnogo pomoci je trajna šolja za kafu (reusable coffee cup) u koju možemo tražiti da nam naspu kafu za ponijeti, tako da ne bacamo plasticne čaše ili poklopce od čaša za jednokratnu upotrebu. Lunch box (posuda za hranu) i trajni pribor mogu nam mnogo pomoći da putujemo sa manje plastike - možemo spakovati ručak za ponijeti u nju, umjesto u plastičnu kutiju za jednokratnu upotrebu i možemo u njoj ponijeti nešto za jesti tokom puta. 

Trajni pribor moze biti manja kašika, nož i viljuška iz vaše kuhinje ili zero waste pribor koji se može kupiti na Amazon-u i trgovinama koje imaju zero waste proizvode. Ja sam kupila svoj pribor preko Amazon-a i jako je praktičan za nositi - sadrži viljušku, nož, metalnu slamku i tanku četkicu za čišcenje slamke. Trajne slamke su jako korisne za imati tokom putovanja, posebno ako idete u toplije krajeve, gdje se piju kokteli i kokosova voda, a bačene slamke mogu lako završiti u moru i nauditi kornjačama i drugim životinjama.  Trajni pribor obično se radi ili od bambusa, drveta, ili od nehrđajućeg metala. Ovaj pribor jako je zgodan za putovanja automobilom, na koji možemo ponijeti i svoju bocu za vodu,  trajnu šolju za kafu i kontejner za hranu.





Putovanje autobilom ili na piknik dozvoljava nam da ponesemo svoju bocu s vodom ili vino, voće, zero waste kit pribora, te hranu pohranjenu u trajnim kontejnerima. Posebno mi se dopadaju korpe koje su popularne u Holandiji za piknik (sjećam se da je i moja baka nosila jednu ovakvu, bez poklopca, kad smo nas dvije nosile hranu za piknik u mom djetinjstvu).



Putovanje avionom može biti (veliki) izazov, posebno zbog pravila da se ne smije nositi voda u avion. Na bolje opremljenim aerodromima možete u kafeima kupiti svježe iscijeđen sok od voća i povrća, što je odlična opcija za popiti, zbog vitamina i minerala koje sadrži, i zamjena za bocu vode koju bismo kupili i popili dok čekamo da se ukrcamo na avionUkoliko imate trajni pribor za putovanje, uklonite nož i viljušku iz prtljaga za avionsku kabinu, jer neke avio kompanije ne dozvoljavaju da se ukrcate s njima (one od bambusa ili drveta generalno ne prave problem). Ukoliko imate svoju kašiku u avionu, možete odbiti jednokratni pribor za jelo koji nude tokom leta. Avio kompanije Etihad Airways i Hi Fly pioniri su u letovima bez plastike za jednokratnu upotrebu, što je za svaku pohvalu i možemo se nadati da će i druge avio kompanije slijediti njihov primjer u budućnosti. 

Što se tiče kozmetike za jednokratnu upotrebu u plastičnim bočicama, koju hoteli nude u sobama, za sada, alternativa je ponijeti svoju kozmetiku. Manji sapun i čvrsti šampon za kosu (dostupni u bolje opremljenim dm-trgovinama i u Lush trgovinama) odlična su opcija za putovanja, jer ne samo što zauzimaju manje mjesta u koferu, no mogu se čak i unijeti u avion! U Lush trgovinama mogu se kupiti i čvrsti losion za tijelo, pa čak i zubna pasta u tableticama! Dobra je vijest da veći lanci hotela, poput Marriot-a,  Intercontinetal-a i Haytt-a odlučuju da prestaju sa upotrebom kozmetičkih preparata  u plastičnim bočicama za jednokratnu upotrebu (samo Marriot će na ovaj način sprijeciti da se iz njihovih  7000 hotela baci 500 milijuna plastičnih bočica godišnje !). Nadajmo se da će i drugi lanci hotela slijediti njihov primjer. 

Do tada, možemo činiti ono što možemo učiniti - nositi svoju bocu, pribor i ceger i u isto vrijeme kao konzumeri i građani aktivno zahtijevati plastic free opcije. 


Kliknite na ovaj link kako biste preuzeli besplatan Zero Waste priručnik. Od srca preporučujem da pogledate dokumentarce na Netflix-u - Blue Ocean i A Plastic Ocean, ukoliko želite da se više informišete o (negativnom) utjecaju plastike i koliko je važno da smanjimo njenu svakodnevnu upotrebu. Naravno, s obzirom na trenutnu situaciju, veći prioritet od smanjenja upotrebe same plastike za jednokratnu upotrebu SADA je da budete sigurni i preduzmete sve mjere predostrožnosti, ako se odlučite ovo ljeto negdje putovati, bilo na kraćim ili dužim relacijama. 


Besplatni resursi


Za više savjeta i inspiracije, povežite se sa mnom putem Facebooka, ili Instagrama

You May Also Like

0 comments

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?