Vegetarijansko jelo sa pet vrsta povrća na indijski način (mix veggies)

by - 04:22:00Vegetarijansko jelo sa pet vrsta povrća na indijski način moje jedno je od mojih omiljenih jela. Pravi se na sličan način poput jela od mrkve, graška i krompira (aloo gajar matar).


Sastojci i priprema: 200 grama graška, 3-4 velike mrkve, 200 grama zelenih mahuna, 2 krompira i manju glavicu karfiola narežite (osim graška) svo povrće na sitne kockice, a karfiol na cvjetove (sto manji komadići povrća budu jelo će se kuhati kraće vrijeme). 


U zagrijanoj wok-tavi ili indijskoj dubokoj posudi za prženje (kadhai) uspite nekoliko kašika ulja za prženje po želji (za ovo jelo ja sam koristila ulje gorušice, budući da je okus koji daje jelu uistinu poseban). Kada je ulje zagrijano dodajte prstohvat kumina/kima i ukoliko imate začin asafoetidu, prstohvat asafoetide (hinga). Nakon sto je kumin poprimio tamnosmeđu boju dodajte  jedan veći ili 2 manja paradajza isjeckana na kockice, čajnu kasicicu kurkume, te malo sušenog lisca piskavice (ukoliko nemate, onda ga zamijenit sa sušenim bosiljkom), te ukoliko volite ljuti okus, onda dodajte i cili u prahu (po želji). 


Kada je paradajz otpustio vodu dodajte svo povrće, dobro promiješate i posolite po želji (primijetili ste da ja ne navodim količinu soli za jela, jer iz iskustva znam da svako ima različit afinitet za so, neko preferira slanije, neko manje slano).Umanjite temperaturu i poklopite povrće, te ga ostavite da se dinsta u vlastitoj vodi. Povremeno promijesajte. Ukoliko primijetite da se povrće prianja za dno posude poprskajte sa ga sa malo vode i dobro promiješate. 

Nakon 30 minuta provjerite kašikom svaku vrsta povrća je li omekšala (ovisno da li kuhate na gasu, traidcionalnom šporetu ili električnoj ringli, te kako ste sitno nasjeckali povrće, da li je koliko bilo svježe... vrijeme će varirati te ste mogli primijetiti da ne dajem "tacno vrijeme" koliko jelu treba da se skuha. Vremenom  cete steci prasku i osjećaj :)

Kada je jelo gotovo poslužite ga na "zapadnjacki" način (sa nekim varivom i kruhom) ili na indijski način (sa basmati rizom i/li, varivom od mahunarki, te indijskim kruhom). 

Na slici gore jelo je posluženo na tradicionalnom indijskom posudu (thali-tacna i katori-male zdjelice), sa popečcima od urad-lece umočenim u sos od jogurta sa začinima (dahi-vada) - lijevo, varivom od krompira, basmati rizom i tankim začinskim kruhom (papad).

You May Also Like

0 comments