Korak po korak u slikama: napravite domaći sir (paneer)

by - 14:54:00



Paneer je domaći svježi sir, koji konzistencijom i okusom podsjeća na mozzarelu. Popularan je u Južnoj Aziji, posebno u Indiji. Pravi se zagrijavanjem mlijeka do tačke ključanja i dodavanjem malo kiselog sadržaja (limunov sok, jabučni ocat, jogurt...). Sir je jednostavno napraviti kod kuće. Pravi se bez soli . 

Budući da sam mnogo puta slušala nedoumice vezane za pravljenje ovog sira, kao i "neuspjele pokušaje" ovim post-om sam željela da olakašm onima kojima sir ranije nije uspio, te da ohrabrim one koji žele tek da ga naprave. Predlažem da za prvi pokušaj pokušate sa manjom količinom mlijeka (1 litar ili 2).

Potrebno (za mali sir):

2 litra svježeg kravljeg mlijeka (može i ono iz kesice u trgovinama)
4 kašike jabučnog octa (ili kašika-do dvije više)
ili sok od velikog limuna (ili 2 manja limuna)
ili 1 dL jogurta

Ja sam ovaj sir pravila sa alkoholnim octom.


U posudi debelog dna uliti mlijeko i kuhati do tačke ključanja.


U momentu ključanja mlijeka dodati 4 kašike jabučnog octa, ili sok od limuna ili jogurt.


Mlijeko će se zapjeniti i podići, u tom trenutku ga sklonite s ringle, zatim, kada se pjena spusti vratite i kuhajte 30-tak sekundi. Vidjećete kako se sir počinje odvajati i sirutktu. 

UKOLIKO NE VIDITE DA S ESIR POČINJE ODVAJATI OD SIRUTKE, DODAJTE JOŠ MALO OCTA ILI LIMUNOVOG SOKA-BEZ BOJAZNI :)



Procijedite odmah sir, sirutku sačuvajte. Možete je popiti ili s njom umijesiti hljeb (daje jako finu teksturu tijestu za hljeb.


Procijedite dobro sir dok je masa još vruća (PAZITE DA SE NE OPEČETE) , jer ćete tako dobiti masnu i ujednačenu teksturu sira. Sir možete procijediti u mašini za pasiranje ili sa gazom. 


Kada procijedite sir, dobićete masu koja izgleda ovako. Stavite sir u pamučnu krpu, zamotajte ga, položite na tacnu ili u neku doboku posudu, pritisnite ga nečim teškim jedan sat. 



Odmotajte sir, pohranite ga u posudu i ostavite u frižideru jedan dan.

You May Also Like

3 comments