Halva od griza: Popularni indijski vegetarijanski desert

by - 21:18:00

indijski slatkisi vegetarijanski desert halva od griza


Halva od griza jedan je od najpopularnijih deserata u Indiji koji se, za razliku od većine ostalih indijskih slatkiša pravi u kucnoj radinosti, kada dolaze gosti, za festivale i prasad u hramu, te za bilo koju lijepu priliku. Ovaj desert jednostavno je napraviti i ne oduzima mnogo vremena. Ukoliko se u njega doda suho voće, poput grozdica, badema i kokosa, onda je zaista nedoljiv. 


U domu moje svekrve pravili smo 5 kilograma ove halve za festival, no za "svakodnevne prilike", ova količina sastojaka sasvim je dovoljna da bi cijela porodica uživala u halvi (pa i gosti). Za omjer koristiti manju solju ili malu zdjelicu.

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja griza
  • 1 šolja maslaca (ili ghee-ja) 
(ukoliko želite vegansku halvu, mozete dodati 1 soljicu kokosovg ili suncokretovog ulja)
  • 1.5 solje secera
  • 3 solje vode vode
  • suho voce po zeljI

Na zagrijanoj posudi sa debelim dnom rastopite i zagrijte malsac/ulje i na njemu proprzite griz, na srednjoj temperaturi. Mijesajte kontinuirano do 15 minuta, dok se griz polako przi. Osjeticete miris pečenog griza i griz će poprimiti zlatno-smedju boju. Tada je spreman za dodavanje vode.

Kako pripremiti vodu?


U posebnoj posudi zagrijte vodu do tačke kljucanja, a zatim u nju dodajte šećer (i grozdice, ukoliko ste se odlučili i za njih). Kuhajte na srednjoj temperaturi, dok se šećer ne rastopi.



PAŽLJIVO, sa kuhinjskom rukavicom dodajte jednu solju pripremljene vode sa šećerom (počece prskati), a zatim druge dvije šolje vode. Povećajte temperaturu i kontinuirano miješajte. Miješajte halvu dok ne osjetite da je smjesa toliko teška da je ju je teško držati kašikom, a maslac se počne odvajati od smjese. Tada je halva spremna.



Kada je halva spremna, dodajte kokosovo brašno (mi smo u Indiji koristili svježe narendani kokos) i isjeckane bademe ili orahe, ili indijske oraščiće...



Ostavite da ohladi i poslužite u malim zdjelicama (idealno se slaže uz indijski masala čaj.

You May Also Like

0 comments