Karfiol s krompirom (indijsko vegetarijansko jelo aloo-ghobi)

by - 23:41:00


Ovo je moje omiljeno sjeverno-indijsko jelo, budući da je karfiol moje omiljeno povrće :) Slijedi recept kako ga pripremiti...




Jednu glavicu karfiola (srednje veličine) i 2 velika krompira narezati na kocke (sto ih sitnije narežete, manje će vremena trebati da se jelo skuha).


Jedan paradajz narezati na sitne kockice i ostaviti sa strane. Na zagrijanom ulju (za indijska jela od povrća najbogatiji ukus daje gorušično ulje, koje je bilo korišteno i za ovo jelo, no ukoliko ga nemate možete koristiti i suncokretovo ulje) popržiti prstohvat kumina (ili kima). Nakon sto je kumin promijenio boju i otupstio aromatičan miris, dodajte kockice paradajza, prstohvat osusenog lisca piskavice (ukoliko nemate ovo lisce možete ga zamijeniti sa sušenim bosiljkom), čajnu kašicicu kurkume i po želji i toleranciji chili u prahu. Dobro promiješate i pržite dok se paradajz ne počne "topiti".


Dodajte kocke krompira i cvjetove karfiola (koje ste prethodno oprali vodom) i sve dobro promijesajte. Posolite po želji.



Poklopite jelo, smanjite temperaturu na umjerenu jacinu i ostavite da se dinsta. Povremeno promiješate i provjeravajte je li povrće omekšalo (kada i karfiol i krompir budete mogli "prerezati" kašikom za miješanje, jelo je gotovo). Ovisi o tome je li koristite električnu ringlu, gas, koju posudu za prženje, te koliko ste sitno narezali povrće, vrijeme će varirati, no otprilike je potrebno pola sata do sat vremena.

Jelo možete poslužiti sa indijskim beskvasnim hljebom (paratha - kliknite ovdje za uputstvo za pripremu) sto je odlična kombinacija ili sa basmati rizom ili po želji uz nešto drugo. Možete ga dekoristi lišcem peršina ili korijandera.

Dobar tek i uživajte (ja se oduševim svaki puta kada mi pošaljete slike jela koje ste napravili prema uputstvu sa bloga! :)





You May Also Like

0 comments