INDIJSKO VEGETARIJANSKO JELO KUPUS SA KROMPIROM I GRAŠKOM

by - 01:34:00


Kupus sa krompirom i graškom je jedno od najpopularnijih jela sjevernoindijske vegetarijanske kuhinje. Vrlo ukusno i zdravo.



U dubokoj tavi (khadai ili wok su najbolje ako imate) na zagrijanom ulju za prženje (ja sam koristila gorušično jer daje najbolji okus indijskim jelima od povrća, no moze bilo koje drugo) prorpzite prstovhat kumina/kima, a kad kumin potamni i otpusti miris, dodajte jedan paradajz osrednje veličine isjeckan na sitne kockice. Zatim dodajte 1/2 čajne kasicice kurkume, cili u prahu po zelji (ili crvenu papriku ako ne volite ljuto) i kratko proprzite dok se paradajz ne počne topiti.  Zatim dodajte saku graska, jedan veci krompir (kojega ste prethodno izrezali na kockice) i glavicu kupusa osrednje velicine (koju ste prethodno izrezali kao za salatu). Izlgedace ogromno, no kupus se "skupi" tokom kuhanja, tako ne brinite :)

VAŽNO: SVO POVRĆE PRIJE DODAVANJA OPERITE U VODI. MOŽETE KORISTITI SMRZUTI GRAŠAK, BEZ PRETHODNOG ODMRZAVANJA.

Posolite po zelji.

Sve dobro izmiješate, da bi se začini dobro rasporedili.

Poklopite, smanjite vatru i ostavite da se dinsta.

Koliko će vremena trebati da se skuha, ovisile o tome da li koristite električnu ringlu ili plin, koju posudu koristite, koliko su velike ili male kockice povrća. Nakon 30-tak minuta otvorite poklopac, sve dobro izmiješate i provjerite kašikom svako povrće pojedinačno (pristisnite ga :) da biste vidjeli je li mekano. Ako jeste, gotovo je!



You May Also Like

0 comments