Najbolji dokumentarni filmovi o biljnoj ishrani i zaštiti okoliša na Netflix-u i YouTube

by - 07:30:00
U ovom postu preporučiću dokumentarne filmove o biljnoj ishrani i zaštiti okoliša, koje sam gledala na Netflix-u,  koji su (prema mom mišljenju), najbolji filmovi ove vrste na ovu temu, te u isto vrijeme jako zanimljivi i informativni. Ukoliko nemate pretplatu Netflix, neki od njih su dostupni na Amazon Prime i Apple TV, te (barem trenutno) i na YouTube (ubaciću one koje sam pronašla).

1. The Game Changers


Ovaj dokumentarac o veganstvu i sportistima na biljnoj ishrani, dostupan je na Netflix-u, na engleskom, a (barem za sada) i na našem jeziku (sa prevodom) i na YouTube:2. Forks Over Knives


Informativan dokumentarni film o veganstvu i dobrobitima biljne prehrane na zdravlje, sa dr. T. Collin-om Cambel-om (autorom knjige Kineska Studija), dostupan na Netflix-u. Polovica ovog dokumentarnog filma dostupna je na YouTube, sa prevodom:

3. A Plastic Ocean 

Dokumentarni film o negativnom utjecaju plastičnog otpada na okolišživotinje i naše zdravlje:


4. Our Planet

Serijal dokumentanih filmova, sa scenama prirode, flore i faune, koje oduzimaju dah svojom ljepotom, a u isto vrijeme i potresnim prizorima o utjecaju klimatskih promjena, moderne agrikulture i prekomjernog izlovljavanja ribe i lova životinja, na narušavanje ekosistema i biodiverziteta, koji je za vrijeme pandemije, na zahtjev učitelja, Netflix objavio za besplatno gledanje na YouTube kanalu (vrijedi pogledati!), na engleskom jeziku: 


Our Planet - One Planet


Our Planet - Coastal SeasOur Planet - Frozen Worlds


Our Planet - High Seas


Our Planet - JunglesFrom Deserts To Grasslands5. Chasing Corals 

Dokumentarni film o prelijepim koralima i njihovoj važnosti za morski ekosistem, koji odumiru usljed globalnog zagrijavanja, dostupan trenutno i besplatno, na engleskom jeziku, na Netflix-ovom YouTube kanalu:
6. Mission Blue

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o negativnom utjecaju plastičnog otpada, pesticida i prekomjernog izlovljavanja ribe, na ekosistem mora i okeane, koji su žila kucavica života na planeti:7.  David Attenborough - A Life On Planet

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, naratora i istraživača divljnine, David Attenborough-a, o negativnim klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, te šta možemo učiniti da ih ispravimo, dok još nije (pre)kasno. 
8.  Kiss The Earth

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o negativnim utjecaju  upotrebe pesticida i herbicida na zdravlje tla, kao i naše zdravlje, te kako pomoću permakulture, organskog uzgoja hrane i mijenjajem naših prehrambenih navika možemo pomoći planeti9.  Breaking Boundaries Sa David-om Attenborough-om

Jako dobar dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o tome koliko su naši izbori izmedu 2020- 2030 ključni za očuvanje biodiverziteta i planente kakvu poznajemo. Kao dio rješenja za sprečavanje ekološke katastrofe, navode se biljna prehrana i zero waste način življenja i ekonomije. 
10.  Fantastic Fungi

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o fascinantnom svijetu i ulozi gljiva u ekosistemu nase planete. 11. The Story Of Plastic (Priča O Plastici)

Dokumentarni film o štetnom utjecaju plastike na okoliš, od Discovery mreže, koji je osvojio Emmy nagradu, sa prevodom na naš jezik, dostupan je za pogledati na YouTube:Besplatni resursiYou May Also Like

0 komentari

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?