Najbolji dokumentarni filmovi o biljnoj ishrani i zaštiti okoliša na Netflix-u i YouTube

by - 07:30:00




U ovom postu preporučujem vam dokumentarne filmove o biljnoj ishrani i zaštiti okoliša, na Netflix-u i YouTube,  koji su  jako zanimljivi i informativni. Ukoliko nemate pretplatu na Netflix, neki od njih su dostupni na Amazon Prime i Apple TV, te na YouTube.

The Game Changers


Ovaj dokumentarac o veganstvu i sportistima na biljnoj ishrani, dostupan je na Netflix-u, na engleskom, a (barem za sada) i na našem jeziku (sa prevodom) i na YouTube:



Forks Over Knives


Informativan dokumentarni film o veganstvu i dobrobitima biljne prehrane na zdravlje, sa dr. T. Collin-om Cambel-om (autorom knjige Kineska Studija), dostupan na Netflix-u. Polovica ovog dokumentarnog filma dostupna je na YouTube, sa prevodom:





A Plastic Ocean 

Dokumentarni film o negativnom utjecaju plastičnog otpada na okolišživotinje i naše zdravlje:






Our Planet

Serijal dokumentanih filmova, sa scenama prirode, flore i faune, koje oduzimaju dah svojom ljepotom, a u isto vrijeme i potresnim prizorima o utjecaju klimatskih promjena, moderne agrikulture i prekomjernog izlovljavanja ribe i lova životinja, na narušavanje ekosistema i biodiverziteta, koji je za vrijeme pandemije, na zahtjev učitelja, Netflix objavio za besplatno gledanje na njihovom YouTube kanalu (vrijedi pogledati): 


Our Planet - One Planet


Our Planet - Coastal Seas



Our Planet - Frozen Worlds


Our Planet - High Seas


Our Planet - Jungles



From Deserts To Grasslands



Chasing Corals 

Dokumentarni film o prelijepim koralima i njihovoj važnosti za morski ekosistem, koji odumiru usljed globalnog zagrijavanja, dostupan trenutno i besplatno, na engleskom jeziku, na Netflix-ovom YouTube kanalu:




Mission Blue

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o negativnom utjecaju plastičnog otpada, pesticida i prekomjernog izlovljavanja ribe, na ekosistem mora i okeane, koji su žila kucavica života na planeti:



David Attenborough - A Life On Planet

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, naratora i istraživača divljnine, David Attenborough-a, o negativnim klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, te šta možemo učiniti da ih ispravimo, dok još nije (pre)kasno. 




Kiss The Ground

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o negativnim utjecaju  upotrebe pesticida i herbicida na zdravlje tla, kao i naše zdravlje, te kako pomoću permakulture, organskog uzgoja hrane i mijenjajem naših prehrambenih navika možemo pomoći planeti



Breaking Boundaries Sa David-om Attenborough-om

Jako dobar dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o tome koliko su naši izbori u periodu od 2020. do 2030. ključni za očuvanje okoliša, biodiverziteta i planete kakvu poznajemo i koje naučno utrvđene granice ne bismo trebali prekoračiti, kako ne bismo pokrenuli ireverzibilne negativne promjene na planeti.




Fantastic Fungi

Dokumentarni film, dostupan na Netflix-u, o fascinantnom svijetu i ulozi gljiva u ekosistemu naše planete, te prehrambenoj i medicinskoj upotrebi gljiva.



The Story Of Plastic (Priča O Plastici)

Dokumentarni film o štetnom utjecaju plastike na okoliš, od Discovery mreže, koji je osvojio Emmy nagradu, sa prevodom na naš jezik, dostupan je za pogledati na YouTube:



Life and soil on planet Earth


Dokumentarni film o značaju permakulture i organskog uzgoja hrane na okoliš i na naše zdravlje, dostupan je za pogledati na engleskom jeziku, na YouTube:






Besplatni resursi:




You May Also Like

0 comments

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?