Život bez plastike - Ideje i savjeti za posluživanje i pohranjivanje hrane, putovanje i dom

by - 06:51:00



Život bez plastike - ideje za zdraviji način života, čišćenje doma, pripremanje i čuvanje hrane - tema je ovog bloga iz više razloga. Budući da znam da vi koji pratite moj blog volite životinje i da ste protagonsita zdravijeg životnog stila, mislim da je ovo savršena platforma za ovaj tekst. Plastika je čudovište koje od 50-tih godina prošlog stoljeća zatrpava i truje planetu, a odnedavno i životinjski svijet, te čak i hranu koju jedemo i vodu koju pijemo.  Indijski premijer Modi je donio odluku da Indija eliminiše plastiku za jednokratnu upotrebu do 2022. godine, a prve mjere i zabrane počinju od 2. oktobra ove godine, te je plastika postala ovih dana jako aktualna tema, zajedno sa 16-togodišnjom djevojčicom iz Švedske koje je pokrenula "ekološku revoluciju" školarca u 100 gradova sirom svijeta. 

Prema podacima koje je objavio WWF (World Wild Fond), prema izvještajima novijih studija, u prosjeku po osobi moguće je da konzumiramo 5g mikroplastike sedmično (veličine kreditne kartice!) putem vode i hrane, koje u iste dospiju iz plastičnog otpada u prirodi, predgrađima, rijekama i okeanima.  Krajnje je vrijeme je da kažemo NE plastici i potražimo biorazgradiva rješenja. Najveća opasnost plastike je da prema procjenama stručnjaka treba do 1000+ godina da se neke vrste plastičnog otpada razgrade. Zubnoj četkici je, na primjer, potrebno 500 godina da se razgradi, plastičnoj čaši i boci 450, plastičnoj slamci 200, a plastičnim kesama (ovisno o vrsti plastike o kojoj su napravljene) prema nekim procjenama od 10 i 20 do 500 godina. Za većinu plastičnih stvari koje koristimo svaki dan postoje zamjene koje su koristile naše bake i djedovi - koje su 100% razgradive nakon sto ih bacimo. 

U ovom blogu želim s vama podijeliti ideje i savjete kako to učiniti, kako bismo zajedno spasili naš dom - Majku Zemlju od ovog čudovišta zvanog plastika. Kako ne bismo jeli "mikroplastiku"!?! Kako bismo pili vodu, a ne mikroplastiku. Gledali lijepe pejzaže i plaže bez plastičnog smeća, a ne "divlje deponije" u prirodi, te povrijeđene i mrtve životinje - zbog posljedica plastičnog smeća. Što manje plastičnih proizvoda i ambalaža koristimo - manje će završiti u smeću. 

Ovim tekstom apelujem i da izbjegavamo plastične slamke na plažama i odmorima, jer  im treba 200 godina da se razgrade, a ukoliko završe u morima i okeanima mogu da se zabodu u noseve kornjača (viedo ispod):


  
Plastični otpad koji jedu ptice, prema trenutnim procjenama WWF-a, ubije oko milion morskih ptica godišnje. Mnoge krave (posebno u Indiji) također fatalno završe nakon što jedu po smetlištima i pojedu plastičnu kesu. Stoga, plastične kese su prva stvar od plastike kojoj trebamo da kažemo NE! Trebamo imati na umu da su i baloni plastika, te da na sličan način, poput plastičnih vrećica, kada ispuhaju i završe u prirodi i okeanima, štete okolišu, te kopnenim zivotinjama, pticama i ribama, koje ih ingestiraju.

Kako živjeti bez plastike? Kažite NE plastičnim vrećicama - nosite svoj ceger kada idete u kupovinu! 










Pohranjujte namirnice u staklenim teglama i metalnim posudama, sa drvenim, metalnim, ili papirnim zatvaračima.





Koristite korpice i staklene posude za pohranu hrane u firižideru:

Izovr slike - Pinterest - link: https://in.pinterest.com/pin/317644579969668486/

Nosite hranu upakovanu u metalne posude ili tegle kada putujete:


Umjesto plastičnog pribora, koriste drveni, metalni, ili pribor od bambusa.



Kupite bocu za vodu koju možete trajno koristiti i punite vodu u nju kada putujete i tijekom dana za razne aktivnosti, ili za posao. 
Kada kupujete sokove, vodu i napitke, dajte prednost (kada god je moguće i koliko god je moguće) pićima koja su upakovana u tetrapak kutije ili u staklene boce. Nakon upotrebe, boce mozete oprati i ponovo ih koristiti u kuhinji.




Umjesto plastične zubne četkice, kojoj treba i do 500 godina da se razgradi, koristite četkicu napravljenu  od drveta ili od bambusa (ja sam ih nasla na Amazon-u, a vidjela sam da imaju u Njemačkoj u dm trgovinama od brand-a Alnatura - nadam se da će doci i u nase dm trgovine).


Umjesto plastičnih slamki, koristite metalnu slamku ili slamku od bambusa, koju možete koristiti trajno, te čak i nositi sa sobom u torbi kada putujete. Ukoliko pijete koktel ili neki napitak u cafe-u, tražite da vam ne donose plasticnu slamku. Ja sam našla i metalne slamke i slamke od bambusa jako povoljno na Amazon-u, a uz njih se može i kupiti i četka za čišćenje slamki.





Koristite  kante za čišćenje od metala, te četke i lopatice od drveta ili bambusa, umjesto plastičnih:





Koristite češalj i stapice za usi od drveta ili bambusa. 


Koristite posude i pribor u kuhinji stakla, bambusa i drveta umjesto plastike. Zdravije je,  ljepše, prirodnije i 100 % razgradivo.




 Koristite vješala za odjeću od drveta ili bambusa, umjesto plastičnih: 


Koristite štipaljke za veš od drveta ili bambusa, umjesto plastičnih:




Umjesto plastičnih šolja koristite keramičke šolje ili metalne lončiće:


Koriste čvrste sapune umjesto tečnog za tuširanje i pranje ruku (oni su uglavnom napravljeni od mnogo prirodnijih sastojaka, tako da je bolji izbor i za kožu).



Dajte prednost kozmetici koja je upakovana u staklene bočice i  tegle, poput kokosovog ulja. 




LUSH kozmetika ima preparate poput čvrstog šampona i regeneratora za kosu i zubnu pastu u tableticama - koje su upakovane u metalne posudice. Njihovi sapuni i preprati za kupanje su odlični i dolaze upakovani u kartonske kutije ili papirne kesice, kada ih kupite. Jeftina opcija za prirodni sapun dobre kvalitete, koji je upakovan u karotnsku kutijicu, su Alverde sapuni iz dm-a (moj omiljeni je od lavande).

izvor slike - Pinterest - link: https://in.pinterest.com/pin/455567318556707295/


Kada kupujete cajeve, dajte prednost onima u rinfuzi (loose leaf). 



Kada kupujete namirnice, dajte prednost "golom" povrcu i vocu, bez plasticne ambalaze. 



Dajte prednost rukavicama i priboru za skidanje sminke od platna, koje se mogu prati, te priboru za nejgu koze upakovanom u papirnu ili platnenu ambalazu. 



Ukoliko ih mozete nabaviti  u vasem mjestu, dajte prednost cvrstim samponima i regeneratorima za kosu umjesto onih u plasticnim ambalazama.





Kada pravite party, vodite računa da bude plastic free - bez ili sa minimalno mogućom količinom plastike. Isto vazi i za piknik u prirodi. 













Dajte prednost vazama za cvijeće i dekoracijama u domu koje nisu napravljene od plastike: 




Ja sam našla i štapiće za uši od bambusa na Amazon-u - i njih je moguće zamijeniti da ne budu plastični! Zamijenila sam i olovku kojoj pišem od plastike - metalnom u metalnoj kutijici i umjesto upaljačem odlučila da palim svijeće šibicama. Svako od nas ima svoja ograničenja i prednosti - kako finansijska, tako i vezano za dostupnost stvari za kupiti i može biti teško zamijeniti sve plastično u domu - odjednom. No, svaki puta kada kupujemo nešto, možemo se zapitati da li baš MORAMO kupiti plastiku i potražiti alternativu ili mijenjati jedno-po-jedno kako dotraje. Neke stvari koje su zamjena za plastiku su skuplje, no neke dugoročno umanjuju troškove, poput nošenja platnene torbe, trajnog pribora za piknik i putovanja, trajne boce za vodu, trajnog posuđa... Što manje plastike koristimo, to će manje završiti u smeću! 


Koliko mi kao pojedinci možemo utjecati na okoliš? Mnogo! Ja sam 2010. prestala uzimati plastične kese, još dok se i nisu naplaćivale u Bosni. Tada sam izračunala da svaki dan ODBIJEM najmanje 3 vrećice. To je godišnje 1000+ vrećica, a u proteklih 9 godina  --> 9000+ vrećica - velika hrpa smeća koju sam ja svojim NE izbjegla da bacim. Što manje plastike kupujemo, manja će biti potražnja - pa će vremenom ne-plastične stvari biti dostupnije i jeftinije. 

Nadam se da će vas ovaj blog nadahnuti da živite vise plastic free - bez plastike i da ćemo zajedno umanjiti štetu koju nanosimo planeti Zemlji, životinjama, pa i svom zdravlju (gadi mi se i sama pomisao da pojedem kreditnu karticu sedmično, ha ha). Ukoliko želite pročitati izvjštaj WWF-a o štetnom utjecaju plastike na okolinu kliknite ovdje ). Ja se nadam da ćemo na našim prostorima u skorije vrijeme imati zero waste i plastic free trgovine. Pogledajte i nekoliko videa ispod za inspiraciju:







Podijelite ovaj post, kako biste pomogli planeti!

You May Also Like

0 comments

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?