Kako proslaviti praznike bez plastike - Zero Waste

by - 07:21:00



U prošlom post-u na blogu sam pisala o tome kako možemo smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu, no budući da se bliže praznici, odlučila sam da s vama podijelim neke ideje o tome kako proslaviti praznike bez plastike (#plasticfreeholidays). 

Odaberite dekor iz prirode (šišarke i grančice bora, suho lisce, zireve, lješnjake, ljuske cimeta...  (umjesto plastičnog):









Umotajte poklone u papirni omot (tamniji i reciklirani papir su odličan izbor). Kupite dragim ljudima poklone bez plastike (vunene džempere, igračke od tkanine, keramičke šolje, ručno rađene proizvode ili kekse, domaće prozivode u teglama, dekoracije koje ste sami napravili, knjige, dnevnike, planere, sapune, čajeve u rinfuzi, cegere, svijeće...). 








Dodatni savjeti: odaberite papirne vrećice za poklone umjesto plastičnih; poklone možete pokloniti u cegerima (dodatni poklon + ta osoba će koristiti manje plastičnih vrećica u novoj godini).  Marie Kondo, u videu ispod, demonstrirala je prelijepu japansku tehniku umotavanju poklona u maramu ili takninu, poznatu kao Furoshiki:


Palite više svijeća, a manje plastičnih svjetiljki. Trebamo imati na umu da su i baloni plastika, te da na sličan način, poput plastičnih vrećica, kada ispuhaju i završe u prirodi i okeanima, štete okolišu, te kopnenim zivotinjama, pticama i ribama, koje ih ingestiraju.


Ukoliko planirate kupiti drvce ove godine razmislite o kupovini onog koje je u saksiji i koga nakon praznika možete posaditi negdje u prirodi, umjesto kupovine plastičnog drvceta. 



Dekoriste dom detaljima od materijala koji se mogu razgraditi.

You May Also Like

0 comments

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?