Kako napraviti domaći maslac u blenderu (za 5-15 minuta)

by - 02:26:00Napraviti domaći maslac u prošlosti je zahtijevalo mnogo truda i posvećenosti, no danas kada za razdvajanje maslaca od maslačnog mlijeka možemo koristiti blender, taj proces je puno lakši! :-)) Za pripravljanje domaćeg maslaca potrebno je da sakupite pavlaku koja se formira nakon prokuhavanja mlijeka ("korica" koja se stvori nakon prokuhavanja mlijeka u procesu hladjenja). Ovo je "metoda" koju sam ja naucila u Indiji od moje jetrve. Ako koristite manje količine mlijeka na dnevnoj bazi, možete sakupljati pavlaku u plastičnoj posudi, koju ćete pohraniti u hladnjak (zamrzivac) i dopunjavati ju dok se ne napuni.Za pripremanje maslaca s pavlakom iz ove vece posude ja dodam kesicu od 400 grama crvstog jogurta - tecni nisam koristila jer u Indiji nije popularan, no mislim da bi bio prerijedak za smjesu. Za priremu vam je potrebna  posuda s kockima leda, mrezasta cjediljak, i blender. Prvi korak u pripremanju maslaca je da odmrznete pavlaku (ukoliko ste ju čuvali u hladnjaku - zamrzivacu). Pomiješajte u većoj posudi pavlaku s jogurtom i ostavite je na sobnoj temperaturi pokrivenu pamučnom krpom do 6 sati ili preko noći.

U blender dodajte smjesu od pavlake, jogurta i kocke leda (ja dodam i malo hladne vode da je lakse miskati. Ukoliko imate više smjese u usporedbi s veličinom blendera, možete miksati više puta manje količine smjese. Važno je da dodate led u smjesu tijekom miksanja inače će pripravljanje maslaca potrajati znatno duže. Miksajte smjesu s ledom dok se čestice maslaca ne počnu odvajati od maslačnog mlijeka. Nakon 2-3 minute pogledajte smjesu u blenderu - na pocetku ce izgledati rijetka i nece liciti na maslac. :-)) Nakon 5 do 10 minuta miksanja vidjecete da se "mjehurici" maslaca pocinju odvajati od vode u blenderu. Kada vidite u blenderu da se masa maslaca odvojila u vidu brdolikih mjehurica - slika 3 lijevo gorečestike - napravili ste maslac! :-)) Smjesa ce biti mekana i izgledati "rijetka" - nemojte se uplasiti! :-)) To je normalno. :-)) Tek kada odstoji i firizideru - hladnjaku neko vrijeme ocvrsnuce i dobiti teksturu maslaca. Ovaj maslac sto vidite na slici je uslikan tek nakon sto je napravljen - nisam imala vremena da cekam da odstoji u frizideru. :-))
Kada se maslac odvojio, procijedite ga kroz gazu ili cjediljku. Tekućina koja ostaje nakon odvajanja maslaca je "maslačno mlijeko" koje možete iskoristiti za pripremu domaćeg kruha, smjese za parathe, ili palačinki. Od domaće pavlake možete direktno napraviti i pročišćeni maslac (ghee): uputstvo kako napraviti ghee na ovaj način možete pronaći ovdje


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

S ljubavlju, 

Danijela <3

You May Also Like

0 komentari

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?