Patlidžan sa krompirom - Ukusno indijsko vegetarijansko jelo

by - 05:07:00


Patlidžan sa krompirom ukusno je indijsko vegetarijansko jelo koje, ukoliko volite patlidžan i indijsku kuhinju, morate probati! Priprema se kao većina drugih indijskih sabji-ja (jela od povrća). Slijedi uputstvo za pripremu.




Patlidžan sa krompirom - Priprema


Na zagrijanom ulju (najbolji okus daje ulje gorušice, no može i suncokretovo ili kokosovo ulje) popržiti kumin, zatim smjesu od dva isjeckana luka na sitne kockice (srednje veličine - kako bi jelo bilo "autentično" koristite ljubičasti luk, jer je to vrsta koju možete naci u Indiji) zajedno sa nekoliko čenova bijelog luka (češnjaka) i komadic (do 2cm) naribanog đumbira. Przite dok luk ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ukoliko ne jedete luk i bijeli luk, preskočite ovaj korak, te umjesto bijelog luka (češnjaka) dodajte prstohvat začina asafoetide (hing-a).

Zatim dodajte 1 veliki paradajz isjeckan na sitne komadiće i dodajte začine: 1/2 čajne kasicice kurkume, čili po želji (ukoliko volite ljuti okus ili ukoliko ne crvenu papriku). Pržite dok se ulje ne počne odvajati od "crvene mase". 



Dodajte 2 velika krompira isjeckana na tanke, duge kriške i veće komade patlidžana (1 veliki ili 2 patlidžana srednje veličine) koje ste prethodno oprali u vodi (važno!). Pogledajte slike - lijevo gore - za referencu. 

Dodajte so po želji (slobodno zasolite jer obje vrste povrća "upiju" mnogo soli). 

Sve dobro promiješate tako da začini dotaknu svaki komad povrća. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se dinsta. 

Promiješate svakih 10-15 minuta, provjerite da li je povrće mekano (tako cete znati da je gotovo jer je vrijeme teško reci: zavisice od posude koju koristite, pržite li na plinu ili na električnom štednjaku, koliki su komadi povrća...). 

Trebalo bi biti gotovo za nekih 30-45 minuta. Ukoliko nije gotovo a povrće se počne "lijepiti" za dno posude, poprskajte ga sa malo vode. 




Kada je jelo gotovo, poslužite sa nekim indijkim hljebom i varivom od leće. Pronaći cete recepte za oboje u arhivi na blogu.

You May Also Like

6 comments

  1. Ajme njami, moram probati :) često kao prilog radim patliđan na maslinovom i dodam sjeckanu rajčicu, no još nisam sa krompirom probala. Hvala Vam :) Lp, Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i Vama od srca sto pratite blog i za feedback. Vas nacin pripreme patlidzana je takodjer odlican i zdrav. Veliki pozdrav iz Inndije.

      Izbriši

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?