Pohovano povrće bez jaja i glutena (indijski vegetarijanski snack pakode ili pakore )

by - 05:36:00Nedavno smo moja life coach mentorica i ja održale zajedno radionicu i motivacione govore u Holandiji, tokom koje smo na pauzi služile internacionalne snackove. U želji da poslužimo nešto indijsko, ja sam napravila ove snackove koje možete naci na svakom štandu na ulicama Indije (samo su tamo mnoooooogo ljuci :))). U pitanju su pakode-čitaju se pakore ili pohovano povrće (naravno, bez jaja jer je Indija "vegetarijanska"zemlja, već se pohuju u smjesi od besana-slanutka channa vrste sa vodom i začinima, koja sluzi kao zamjena za jaja). 

Ovo brašno koje se koristi za "pohovanje" je cisti protein biljnog porijekla, bezglutensko je i zdravo, a možete od njega napraviti i palačinke bez glutena. U Sarajevu se može kupiti u radnji Condamento u BBI centru i bio je 7 KM kilogram (kad sam posljednji puta tamo bila). U drugima radnjama gdje prodaju zdravu hranu ili namirnice iz Pakistana ili Indije, možete ga naci pod nazivom GRAM FLOUR ili BESAN.
Prvi korak je da isjeckate povrce na tanke kriške. Ja sam ovdje pravila pakore od kuhanog krompira, svježeg karfiola i luka (ako me duže pratite znate da ga ja ne jedem, no, eto, za ostale goste :). Luk je potrebno isjeći na sitne kockice (kao krompir za krompirusu pitu) a krompir kuhani na nešto veće kriške (jer je kuhan), a svježi karfiol na tanje kriške. Svi su glasali koji su probali da su im omiljene bile one od karfiola. :)))

Smjesu napravite (odokativno) tako sto cete brašno od slanutka (u daljem tekstu besan) zamijesiti sa malo vode, soli i ako volite ljuto chillijem u prahu. Možete dodati i isjeckano korijanderovo lisce. Važno je da dobro zamijesite rukama smjesu da ne bude grudvica. Gustina smjese bi bila kao i za jaja koja biste umutili otprilike. Ovisno o tome koliko povrća imate trebace vam vise ili manje smjese. Ja predlažem da pocnete sa malom količinom, dok ne steknete osjećaj. Ni ja nisam nista mjerila, tako da vam o gramima ne mogu pričati. Slobodno dodajte malo vise začina :))Povrće koje ste prethodno isjekli počnite umakati u smjesu od besana i vode, no prije toga DOBRO zagrijte ulje u nekoj dubljoj wok tavi ili posudi. 


Kada je ulje zagrijano, počnite polako (pažljivo!!!) spuštati pakore u tavu. Budite pažljivi i polako ih spuštate da se opržite vrelim uljem (s praskom dodje :). Neka se peka dok ne porumene (okrenite ih nekom dubokom kašikom sa rupama barem jednom).


Izvadite ih iz ulja tom istom dubokom kašikom i ostavite na kuhinjski papir koji će upiti visak ulja. Ovako su izgledale pakore od kuhanog krompira.


Ovako od karfiola...


A ovako od luka... Za pravljenje ovih od luka treba da znate mali trik: ubacite sve kockice luka zajedno u smjesu sa besanom i onda pravite rukom male "loptice", pa ih ubacujte u zagrijano ulje. Ah, da, pravila sam od indijskog jos i halvu od griza (pun pogodak za goste ili bilo koju zabavu, recept sam već postavila ranije i možete ga pronaći ovdje).Svi su uživali- vole ih i djeca i odrasli. Kaloricni su i prže se u dubokom ulju, no ovo se pravi za neke posebne prilike, goste... ponekada. ;) 

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

2 komentari

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?