Kako napraviti boondi (kuglice od brasna od slanutka) i recept za raitu (salata) od nara, jogurta i boondi-ja

by - 06:22:00


Ovo je uz raitu (indijsku salatu s jogurtom) od ananasa,  raitu od krastavaca, moja omiljena raita, a pravi se od boondi-ja (boondi raita). Ja volim da dodam i sjemenke nara u nju. Za vas koji nemate boondi, možete je napraviti samo od nara i jogurta. Za vas koji volite boondi, a ne možete je kupiti u nekoj trgovini sa indijskim namirnicama, slijedi i uputstvo kako napraviti boondi (kuglice od besana) kod kuće.


Ove kuglice od besana jedna su od osnovnih namirnicia u svakom indijskom domu. Dodaju se u jogurt za pripremu raite, a od njih se prave i slatkiši. Budući da se prave od besana (brašna od channa slanutka) bogate su proteinima.


Kako napraviti boondi:

Pomiješajte 200 g brašna od slanutka sa 1/2 šolje vode i dobro izmiješate da ne ostanu grudvice. Kroz kašiku sa rešetkama ili dono od cjediljke od sira propustite smjesu kroz rupice u zagrijano ulje. Nastavite dok ne pokrijete površinu ulja. Kada poprime žuto-narandzastu boju, izvadite ih iz ulja i ostavite na kuhinjski papir.


Ove kuglice kada se osuše možete dugo čuvati u nekoj kutiji pohranjene, poput žitarica. Neće se pokvariti. Jednom odredite dna da ih napravite u većoj količini i možete uživati dugo vremena. Kao i kod pripreme svake raite, ukoliko ne koristite tečni jogurt, vec čvrsti (u Indiji je dostupan samo čvrsti) trebate ga prethodno sjediniti sa vodom u homogenu smjesu (u blenderu ili kružnim pokretima kašike). Omjer je 2 mjere jogurta: jedna mjera vode (za gustu) i pola:pola, za rjedju raitu.


Dodajte boondi-je koje ste prethodno potopili u vodi. Koliko boondi-ja? Ovisice je li volite gušću ili rjedju raitu. Za raitu za 8 ljudi koristeno je 1/2 kg čvrstog jogurta i saka boondi-ja (kada se potope u vodu, nabubre).


I sjemenke jednog nara.


A potom začine (crnu so i biber) po želji. Ukoliko nemate crnu so (black salt ili kala namak) možete je zamijeniti običnom solju, mada je okus crne soli uistinu poseban.


Promiješate sve.


Možete ukrasiti isjeckanim lišcem peršina ili korijandera. Nisma mogla da odolim da vam ne pokažem opet gevar (vise o ovom slatkišu na slici desno možete pročitati u postu o beskvasnom hljebu od heljde i krompira bez glutena).

Spremno za poslužiti, odlično se slaže uz sva indijska jela, kao i sva jela od povrća, a zbog začina koji se dodaju dobra je i za probavu.


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?