Beskvasni indijski hljeb (kruh) od heljdinog brašna i krompira (bez glutena)

by - 03:20:00


Ovaj beskvasni hljeb (kruh) bez glutena od heljdinog brašna i krompira pravi je delikates, a pravi se za vrijeme posnih dana u Indiji, kada se ne jedu žitarice i mahunarke.Ovaj hljeb se pravi na isti način kao i puri (ukoliko niste pravili puri, preporučuje da prvo pogledate kako se pravi puri ili mjos bolje, naučite praviti puri, pa onda napravite ovaj hljeb).
Osnovna dva sastojka su heljdino brašno i kuhani krompir (cesto se dodaje i malo kestenovog brašna). Zaista je teško davati mjere za ovo tijesto, jer morate osjetiti smjesu pod rukama i "znati" da je to-to. :)


Otprilike za desetak ovih hljebova potrebna su dva velika kuhana krompira (skuhajte ih u ljusci i neka se prethodno ohlade). 


Ukoliko pratite moj blog duže vrijeme, onda znate da se u Indiji skuha veća količina krompira u ljusci i onda nekoliko dana čuva u frižideru. To je vrlo praktično, jer se onda taj isti krompir može na brzinu oguliti i prorpziti kao prilog sa začinima, napraviti se brza čorba od krompira, parathe s krompirom...

Dakle, dva kuhana krompira oguliti i zgnječiti. Zatim dodati otrplike toliko heljdinog brašna da "prekrije" smjesu od krompira (ukoliko dodajte i kestenovo brašno, omjer je heljda:kesten 2:1).
Dodajte malo soli. Zamijesite tijesto rukama (voda se u ovo tijesto ne dodaje!). Ukoliko je suho možete dodati jos malo krompira, ukoliko je gnjecavo, jos malo heljdinog brašna. Važno je da osjetite pod rukom da je tijesto OK. Budući da je bezglutensko, neće biti glatko, ne ukoliko se ne lijepi za ruke, to je OK :).

Od tijesta napravite loptice, kao za puri. 


Kada ste napravili lotpice, uvaljajte ih u posudicu s uljem i razvijate od njih tanke krugove (opet, kao kada pravite puri). Dodajte ih zagrijano ulje i popržite ih sa obje strane u dubokom ulju (kao sto biste i puri). Kada poprime zlatnosmedju boju i narastu, znaci da su spremni.


Poslužite ih odmah ili ih zamotajte u kuhinjsku krpu, pa pohranite u zatvorenu posudu, kako ne bi postali tvrdi. Odlični su u kombinaciji sa čorbom od krompira (aloo curry) i raitom (salatom) od jogurta i krastavaca. To bi bila "posna večera" u Indiji. :-)
Željela bih da napomenem jos samo jedno: ako vam ne uspije od prve da napravite ovaj hljeb nemojte se obeshrabriti! Pokušajte opet i opet i opet... dok vam ne uspije. Vrijedice truda!

Slatkiš koji sam željela da vam pokažem (slika gore) zove se GEVAR i dostupan je samo tokom kisne sezone (juli, avgust). Metoda pravljenja je kompleksna i treba puno strpljenja i vremena. Pravi se od koncentrovanog mlijeka, u obliku kruga, a dekorise orasidama. Pakuje se u ove prelijepe dekorativne kutije, koje se vezu ukrasnom vrpcom (budući da je tokom kisne sezone dosta festivala u Indiji, cesto se nosi na poklon kada se ide nekome u posjetu). 


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari

KAKO VAM SE DOPADA OVAJ POST?