Kako to izgleda indijsko vegetarijansko vjenčanje?

by - 04:37:00
Željela sam vam pokazati kako izgleda indijsko (hindu) vegetarijansko vjenčanje na kojem se ne sluzi ni gram mesa, niti kap alkohola, ali zato ne manjka veselja, plesa, muzike, raskoši, niti ukusne vegetarijanske hrane. Ukoliko ste vegetarijanac onda j posjetiti jedno ovakvo vjenčanje "milina". :)
Prelijepa mlada je "dovezena" na prijem u kociji ukrasenoj cvijecem.


Poput razmjene burmi na Zapadu, mlada i mladozenja kao simbolican cin zdruzivanja u bracnu zajednicu jedno drugom stavljaju cvejtni lanac oko vrata.Na prijeu se ne sjedi kao kod nas za stolovima, vec u redovima, kao u kino dvorani :) Tako se i jede, nakon samoposluzivanja, svako dodje na svoju stolicu sa svojim tanjurom i jede.


Na ovom vjencanju bila su dva kuhara koja su za goste pravila svjez beskvasni kruh (hljeb) iz uzarene peci (tandoori roti).


Hrana se jede po sistemu samoposluzivanja ("svedski sto") gdje svako sebi odabere  sto mu se svida za jesti (na ovom vjencanju je zaista bila bogata ponuda hrane). Naravno, sve je vegetarijansko!


Neka od jela posluzena na vjencanju su bila: curry, mijesano povrce, slanutak u kariju, basmati riza...Sir panner u curry-ju, pilav, salata s jogurtom i liscem korijandera, te gore spomenuti tandoori roti.


I naravno deserti: rasmalai, slatki tost u secernom sirupu, halva od griza i sladoled.Nakon jela slijedi razgovor, slikanje sa mladom i mladozenjom, te ples uz bollywood-sku muziku koju pusta DJ. 

Za osvjezenje bila je u ponudi kafa i indijski caj, gazirani napici, rashladena voda.

Vjerovatno ste primijetili prelijepe cvjetne dekoracije, necu pretjerati ako kazem da je potrosen kamion cvijeca :)

Svim gostima obicaj je po odlasku dati sogun-mali poklon. Obicno to bude kutija sa snack-ovima i slatkisima.

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

You May Also Like

0 komentari