Vegetarijanske ćuftete od tikve (indijsko jelo koje morate probati)

by - 06:44:00


Cuftete od tikve su jedno od mojih omiljenih indijskih jela. Radi se o cuftetama od izrendane tikve (može to biti i veća tikva ili baby tikvica) i besana (brašna od channa slanutka, na engleskom gram flour, u Sarajevu se može kupiti u trgovini Condamento u BBI-centru) koje se jedu same (kao snack ili pakore) ili u curry-ju.Ogulite jednu veću tikvu ili 2 baby tikve.


Izrendajte je/ih.


Pomiješajte ih sa besanom (količinu besana odredite sami prema konzistenciji smjese, ne bi trebala da bude prerijekta, niti pretvrda, već takva da od te smjese možete napraviti rukama loptice (pogledajte sliku gore). 
U smjesu dodajte so (po želji), te chili u prahu (ukoliko ne volite ljut okus, možete dodati crvenu papriku).

Ove loptice popržite u dubokom ulju dok ne poprime  crvenosmedju boju, a zatim ih izvadite i odlozite na kuhinjski papir.


Trebale bi da izgledaju ovako.

U ovom trenutku možete se odlučiti da ih jedete same (kao uštipke) ili da ih potopite u curry pa da od njih napravite varivo.

Curry za cuftete od tikve (louki kofta) pravi se na isti način kao i za varivo od slanutka, samo izostavite lovorov list (postupak možete pronaći u receptu za varivo od slanutka klikom na ovaj link).

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

Veliko namaste iz Indije...

You May Also Like

0 komentari