U gostima na vegetarijanskom ručku u indijskom domu...

by - 22:24:00


Zamislite da ste u Indiji i idete u goste jednom tradicionalnom indijskom domu i ukućanima koji u njemu žive... Evo kako bi to izgledalo (kroz prizmu mojih brojnih posjeta :)


Prvo sto će vam Indijci ponuditi kada udete u dom je časa hladne vode i neki slatkiš za osvježenje nakon dugog (čitajte "saobraćajna gužva") i napornog (čitajte 35-48 C vani) puta. Nakon vode, popularna su i pica za osvježenje koja imaju rashladujuci efekat na organizam poput jal-jeere, roohafse, indijske limunade (srikanjvi), te lassi-ja (zasladenog napitka od jogurta, vode). Nakon osvježenja, slijedi indijski masala-čaj, to jeste crni čaj sa začinima i mlijekom (slika gore), koji je popularan poput kafe u našim krajevima.
Uz čaj se po pravilu služe snack-ovi (već sam pisala kako Indijci vole snack-ove ovdje). Najpopularniji snack je samosa (slika gore), koja je zapravo punjeno pecivo graškom i krompirom sa ljutim začinima, prženo u dubokom ulju, a sluzi se za chatnijem (ljutim sosom) od tamarinda (koji je kiselkasto-slatkoga okusa). 


Dok traje ugodan razgovor žene se polako "povlače" u kuhinju gdje zajedno "rade" na pripremi i posluzivanju hrane. Naime, u Indiji je običaj da pomognete domaćici kada dodjete u nečiji dom (sto je uistinu i potreba, zbog velikog broja indijskih hljebova koje treba svježe ispeci). Na slici gore vidite smjesu za indijski beskvasni hljeb puri, koji se pravi za posebne prilike ili kada dodju gosti (recept možete pronaći ovdje).


Slijedi priprema purija, u kojoj obično "učestvuje" vise žena: jedna pravi loptice od tijesta, druga razvija, treća prži... Kako vidite na slici, Indijke mogu obavljati sve kucne poslove sa nakitom i veeeelikim brojem narukvica na rukama bez problema :)

Kada je puri spreman, prži se i sluzi vruć uz jelo od povrća, (da, gostima se u Indiji prema hindu-tradiciji sluzi vegetarijanska hrana:) varivo od mahunarki, basmati rižu i salatu (svježu ili raitu-salatu sa jogurtom-za recept za ovu salatu kliknite ovdje).


Puri je spreman (u pozadini vidite basmati rižu)... 


Hrana se poslužuje na velikim metalnim (tradicionalnim) ili prelijepo dekorisanim plastičnim tanjurima.


I jede se prstima :)


Nakon posluzivanja jela slijedi desert: zimi je to nešto toplo, poput raznih vrsta halvi (od griza, mrkve, ili mung-lece), ili custard-puding sa voćem (slika gore), dok je ljeti to sladoled, rasgulla ili pak gulab-jamun (vise o ovim ukusnim indijskim vegetarijanskim slatkisima na bazi mlijeka, orasida i voca mozete procitati ovdje).

Nakon deserta vrijeme je da se ide kuci (zapamtite to ukoliko pozivate Indijce u goste: ne služite desert dok ne budete željeli da idu kuci, da vam ne "pobjegnu" prebrzo, kao sto su meni kad sam se tek udala, a nisam znala "pravilo deserta")! :) Ukoliko vam se dopada ovaj post pročitajte i "Kako se priprema hrana u indijskoj kuhinji?"


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 

Danijela <3

You May Also Like

0 komentari