Posuđe koje je potrebno za vegetarijansko kuhanje

by - 23:36:00Rame uz rame uz Diwali (indijski praznik svjetlosti ili kako se jos naziva i Indijska nova godina: o kojem možete vise pročitati ovdje) slavi se i festival Dashera ili Danteras. Na ovaj dan običaj je da se u svakome domu kupi barem jedan nova posuda za kuhanje, za (kako slijedi vjerovanje) sreću i blagostanje). Kako možete pretpostaviti, ovo je "zlatni dan" za trgovce posuđem! Specijalizovane radnje za kuhinjsko posude "prepune" su raznovrsnog posuda. Ukoliko ste pročitali prethodni tekst "Kako se priprema hrana u indijskoj kuhinji" (ako niste, kliknite ovdje), mogli ste vidjeti da je u Indiji vrlo popularno metalno posude. Ja ga naročito volim jer je trajno, zdravije za kuhanje i posluzivanje jela, te se lako održava, to jeste ne može se razbiti ili oštetiti :).
Budući da su u indijskoj vegetarijanskoj kuhinji mahunarke glavni izvor proteina i obavezan dio svakoga jela, kuhanje se teško može zamisliti bez ekspres-lonca. Ono sto je posebno u vezi ovih lonaca je da su super-brzi (ukoliko imate ikakve mogućnosti da nabavite ekpress-lonac iz Indije, od srca vam preporučujem da to učinite). Varivo od lece može se skuhati u ovim loncima za samo 5-10 minuta!


Metalne posude (velike i male) vrlo su popularne za pohranjivanje kuhinjskih potrepština: crnog čaja, šećera, prečišćenog maslaca (ghee-ja), začina, mahunarki, suhog i orašastgo voća... Na slici (gore desno) možete vidjeti veliku metalnu tacnu (thali) na koju se postavljaju male metalne zdjelice za posluzivanje hrane.Za pohranjivanje vode, mlijeka, prečišćenog maslaca... vrlo su popularne "zvonaste" posude, koje možete vidjeti na slici gore (za njih je dostupan i poklopac). Za pripremanje jela "kraljica" svih posuda je velika, metalna ili željezna wok-šerpa, u kojoj (barem meni, dijelom zbog posude, dijelom zbog aromaticnih začina) svako jelo bude ukusno :)


Moderne trgovine sa posuđem imaju i asortiman plastičnog posuda (budući da Indijci vole boje, prelijepi dizajni ovoga posuda su pravi praznik za oci). Jedan "klasičan" set posuda za posluzivanje hrane sastoji se od: 6 ili cesto 12 tanjura, 2 ili 3 velike posude sa poklopcem (za variva i jela od povrća), te 12 ili 24 manjih zdjelica za posluzivanje karija i variva od mahunarki i raita (salata sa jogurtom), 2 ili 3 velike kašike za posluzivanje i jednog većeg ovalnog tanjura za posluzivanje riže.


Tokom ljeta, vrlo popularni su i cooler-i (rashadivaci) za vodu, nešto poput "gigantskih" termos-boca: u ove se cooler-e uspe velika količina vode i mnooogo leda, te tokom cijeloga dana možete piti rashlađenu vodu (koja je uistinu potrebna tokom dana kada temperature dosežu i do 48 C).

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari