Kako napraviti precisceni maslac (ghee) od domace pavlake (koju sacuvate nakon prokuhavanja mlijeka)?

by - 11:37:00


U Indiji je mlijeko jedna od osnovnih namirnica, a budući da većina ljudi živi u proširenim porodicama ("joint family") sa vise članova porodice (ponekada i desetak), dnevno se koriste na litre mlijeka. Svaki produkt od mlijeka se koriste, pa tako i pavlaka koja se stvara nakon prokuhavanja mlijeka. Ova pavlaka čuva se u posebnoj kutiji u zamrzivacu (svakoga dana u kutiju sa pavlakom dodaje se novi "sloj" pavlake. Od ove pavlake prave se domaći maslac ili precisceni maslac (desi ghee). Postoje 2 metode pravljenja prečišćenog maslaca: pretvaranje pavlake u ghee je jedna od njih. Nakupljena pavlaka (na fotografiji u posudi vidite 1 kg pavlake) se uspe u posudu sa debelim dnom (kadhai ili kod nas poznata kao wok), te se na umjerenoj, tj. smanjenoj temperatri pavlaka postepeno zagrijava (PAZITE DA PAVLAKA NE ZAGORI, MIJESAJTE, MIJESAJTE, MIJESAJTE, SMANJITE TEMPERATURU).

Ovaj proces traje jedan do jedan i po sat, te zahtijeva kontinuirano miješanje, tako da je idealno vrijeme za pravljenje ghee-ja na ovaj način da ga pravite "usput", dok kuhate nešto drugo u kuhinji. na slici vidite pavlaku nakon vise od pola sata zagrijavanja: počela je da mijenja boju i male grudvice se već formiraju, nastavite miješati...


Na slici vidite pavlaku nakon vise od sat vremena zagrijavanja i miješanja: promijenila je boju u zlatnosmedju i formirale su se smedje grudvice (one predstavljau nečistoće iz maslaca, koje treba odstraniti). Vidite na stranama posude prečišćeni maslac (uljanu tekućinu) koja "pliva".


Kada je proces zagrijavanja gotov, potrebno ga je procijediti kroz metalnu cjediljku u metalnu ili staklenu posudu (NE PLASTIČNU). Budući da je prečišćen, ghee se ne može pokvariti (ukoliko se drži pohranjen u zatvorenoj posudi, bez dodira sa vodom) i može se držati na sobnoj temperaturi. Kuhanje na ghee-ju je prava daje poseban okus jelima i zdravije je od kuhanja na "običnom" maslacu.

Besplatni resursi


Za više savjeta i inspiracije, povežite se sa mnom putem Facebooka, ili Instagrama


You May Also Like

0 comments