Kako servirati indijsku vegetarijansku hranu?

by - 06:36:00


Indijska vegetarijanska hrana tradicionalno se sluzi na velikoj, okrugloj tacni (thali) u malim, okruglim posudicama (katori). Na rubovima tacne postavljaju se posudice sa jelima od povrca, juhom, te salatom od jogurta, dok se u prostoru u sredini poslužuje beskvasni indijski hljeb ili riža (riža se može poslužiti u malim posudicama na rubovma tacne, kao i u sredini tacne).Ukoliko nemate mogućnost nabaviti tacnu za posluzivanje iz Indije, možete indijsku vegetarijansku hranu poslužiti na bilo kojoj tacni, prateći isto pravilo (male posudice sa hranom+hljeb ili riza u sredini).  Na tacni se mogu poslužiti i časa sa vodom, te i desert (takodjer u maloj posudici). Potrudite se da posudice budu iste ili slične.
     Jos jedan način posluzivanja indijske vegetarijanske hrane je tanjur sa odvojenim sekcijama.  Ukoliko nemate ovakav tanjur ili dovoljno malih zdjelica, juhu i curry možete poslužiti u posudici, dok ostala jela možete poslužiti na tanjuru. U ovom slučaju pratite pravilo da se različite vrste hrane NE DODIRUJU na tanjuru.


Tanjur/tacna za posluzivanje ne bi trebalo da izgleda ovako:


Osnovno pravilo je da indijsku hranu posuzite tako da se različite vrste hrane ne miješaju-to jest, ne dodiruju na tanjuru/tacni: poslužite ih odvojeno!


Ukoliko Vam se svidio ovaj teskt,  za vise tesktova o indijskoj vegetarijanskoj prehrani, zivotu i obicajima u Indiji kliknite na ovaj link.
Zahvaljujem se Madhavi G. Dasi na prelijepim fotografijama hrane, koje sam odabarala za ilustraciju u ovom tesktu! 

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari