Kako pravilno skuhati basmati rizu?

by - 08:40:00


Basmati riža ne zove se bez razloga "kraljicom svih riža"! Ova riža ima neodljiv slatko-cvjetni miris, nezaboravan okus i bogatstvo minerala i vitamina. Donosim vam upustvo kako pravilno skuhati basmati rižu, tako da izgleda kao da je jedete u nekom poznatom indijskom restoranu!

NAJVEĆA PREDNOST BASMATI RIŽE OSIM NEZABORAVNOG OKUSA JESTE STO JE VRIJEME KUHANJA ISTE VRLO KRATKO (DO 15 MINUTA)!!!Prije kuhanja, količinu riže koju želite skuhati dobro operite u posudici vode, A ZATIM POTOPITE U VODU NA NEKOLIKO SATI (ovaj korak je važan da bi riža bila mekana, brzo se skuhala a zrna bila duža i veća, no ukoliko ste u žurbi sa prirpemom obroka možete ga preskočiti). Zatim je ubacite u kljucalu vodu, Basmati riža se kuha tačno 12 minuta, no ovisno o vrsti moze variriati pa provjerite kašikom da li je omekšala "za svaki slučaj" :)Nakon sto se riža kuhala 12 minuta primijeticete zrna riže kako "plivaju" i "skakuću" na površini. Tada je riža gotova i možete je procijediti. Nakon sto ste je procijedili isperite je hladnom vodom, kako bi se zrna razdvojila (inače će ostati slijepljena).

Vaša basmati riža je spremna za posluzivanje. odlično se slaže sa svim jelima od povrća, mahunarkama, posebno sa slanutkom! 

You May Also Like

0 comments