Priprema vegetarijanske hrane u indijskoj kuhinji

by - 06:06:00


Priprema hrane u Indiji se umngocemu razlikuje od načina pripreme hrane kod nas i to je ujedno i izazov za sve one koji zele ovdje da pripremaju indijska jela: od nabavke začina, do kuhanja na električnoj ringli (u Indiji se hrana priprema na plinu), do posebnog posudja. Pogledajte u nastavku kako se priprema hrana tamo i kako izgleda jedna tradicionalna indijska kuhinja.Prostor za pripremu hrane podrazumijeva jednu mermernu ploču (u Indiji je mermer popularan materijal za gradnju domova, čak i stolovi i podovi su od mermera). na kojoj se priprema povrce, mijesi tijesto za hljeb i odlažu potrebne stvari, te ploče sa gasom/plinom, na kojima se kuha i priprema hljeb. Da, dobro ste primijetili : U INDIJSKOJ KUHINJI NEMA RERNE! Moja mama kaže da bez rerne ne bi mogla živjeti :)


U Indiji su police za posude najčešće otvorenog tipa (dok du kod nas zatvorenog), a meni se posebno sviđaju ove resetke koje odvajaju tanjure i poklopce, tave... Tako je lako izvuci nešto, a da ne morate dizati i pomijerati hrpu tanjura iznad! Da, kao sto možete primijetiti, u Indiji je veoma popularno metalno posude (vidite i metalne case za vodu, kao i metalne kutije za pohranu hrane). Metalne case su moja druga po redu omiljena stvar: lako ih je oprati, ne mogu se razbiti i možete ih složiti bilo gdje, na bilo koji način.

U donjem dijelu "visećih elemenata" vidite male stvari za svaki dan (male posudice za serviranje hrane, male kutije za pohranu hrane, cjediljke za čaj, lonce sa poklopcima i drskom, drvene kašike.


Na fotografiji vidite (gore) kuhani krompir (koji je osnovna namirnica u svakom indijskom domu (koristi se punjeni hljeb, pravljenje curry-ja, snack-a pakora, sendviča...). velike posude služe za kuhanje riže, mlijeka, kheer-a (indijske verzije sutlije) ili za pohranjivanje hrane. Mogu da se direktno stave na plin (inace, indisjko posude je prilagođeno za kuhanje na plinu, vidite to po zaobljenom dnu i dobrom kvalitetu metala koji ne crni tako lako). Gore lijevo vidite tradicionalni bokal za vodu (iz kojega se voda sipa u metalne case). U tradicionalnim domovima popularan je i danas bakarni bokal (koji se ranije obavezno koristio) za vodu. Gore desno vidite posudu sa brašnom (to je integralno pšenično brašno, razlikuje se od našeg po boji i mekoći), ispod isjeckano lisce korijandera (za dekorisanje jela i aromu) i dolje posudu sa začinima koju možete vidjeti u svakom domu! Najpopularnija je metalna, jer u njoj začini najbolje očuvaju aromu. Veoma praktičan način za pohranu začina - sve na jednom mjestu. Indijsko jelo ne moze se napraviti bez najmanje 5 začina.

Priprema hrane podrazumijeva dugotrajan proces dinstanja povrća u dubokim posudama (kadhai) na plinu, uz kontinuirano miješanje i dodavanje začina. Prelijepu žutu boju jelima daje kurkuma, a crvenu cili u prahu i paradajz.


Povrće je spremno, slijedi priprema hljeba (koji se pravi bez kvasca i prži se u dubokom ulju ili na tavi i uvijek se pravi svjež, tik prije posluzivanja hrane). Hljeb se pravi od integralnog pšeničnog brašna, bijelo brašno nije popularno, Indijci ga izbjegavaju jer "nije dobar za stomak".


Od tijesta (voda, brašno i so, ponekada i začin ajwain) prave se loptice, za hljebove.


Od loptica razvijaju se krugovi, koji se peku u dubokom ulju (puri) , na tavi sa uljem (paratha) ili direktno na plinu (chapati). Da, dobro ste primijetili: Indijke sav posao u kuhinji obavljaju (bez problema) u sariju, sa tonom nakita, posebno narukvica :) Ne smeta im, vjerujte mi na rijec!


Ovako se pravi chapati: da bi narastao, stavlja se direktno na plin. Ukoliko ga pravite na tavi, onda to zahtijeva dug i naporan proces "pritiskanja" chapatija, dok ne naraste. Odlicnog je okusa!


Nakon pripreme hljeba, slijedi posluzivanje hrane. U Indiji, tradicionalno hrana se posluzuje u malim posudicama, na tacni (thali-ju). Ovaj tanjur sa pregradama) je modernija vrsta thali-ja. Bilo je ukusno! Nadam se da ste uzivali i vi :)
Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))

S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari