Prehrana bez glutena: Ideje iz Indije i vegetarijanski recepti

by - 23:25:00

Navratre je hinduisticki festival, koji se slavi u čast božice Durge, a završava desetim danom (Dasera), kada se prekida devetodnevni post bez žitarica. Za vrijeme ovog posta ne jedu se žitarice i povrće (osim krompira, paradajza, urbi-ja i bundeve), a dozvoljena je morska so, voće, svi mliječni proizvodi, te neke vrste pseudozitarica (heljda ili kuttu brašno od kestena ili singhara, tapioka ili sabudana, te amarant). 


U Indiji, za razliku od zapadnih zemalja, prehrana bez glutena je ranovrsna, ukusna i slasna. Za osvježenje tokom dana popularan napitak je lassi (koji se pravi od jogurta, recept postavljam uskoro:) i mango shake - za uputstvo kako ga napraviti kliknite ovdje). Domovi se predivno dekorisu, pokazacu vam neke fotografije kako to moja prijateljica Indijka Radhika radi i sta se jede.


U skoro svim boljim  restoranima tokom ovih devet dana mozete prociti thali sa svim najpopularnijim jelima bez glutena: puri od heljdinog brasna (za recept kliknite ovdje), curry od sira (paneera - za uputstvo kako napraviti paneer kliknite ovdje), zdrobljena riza, curry od kuhanog krompira (za recept kliknite ovdje), raita (salata od jogurta sa krastavcima-za recept kliknite ovdje), snack od krompira, tapioke ili orasida, sutlijas (kheer), te cips od krompira i tapioke...


Pogledajte video: 


U Domino's lancima mozete poruciti pizzu od heljdinog i kestenovog brasa bez glutena (cool, zar ne?).Nadam se da ste dobili eke idea za bezglutensku prehranu.  Predlozene recepte gore svakako isprobajte.  Veliki pozdrav od mene i moje prijateljice i soul sestre Radhike!


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari