Indija: Carstvo vegetarijanskih slatkiša i kolaca

by - 07:51:00U Indiji možete pronaći desetine, pa i stotine vrsta vrsta kolaca na bazi mlijeka, orašastih plodova i brašna od channa-slanutka (besana). Jaja zbog vegetarijanske tradicije u Indiji nisu popularan i cest sastojak za pravljenje slatkiša, kao i brašno (bez ova dva sastojka teško da se kod nas može zamisliti pravljenje kolaca :). 
Kolači su gluten-free i egg-free, a razni oblici i boje, te dekoracije prosto vas "omadijaju" kada udete u neku od slastičarni. Neki do slatkiša jos uvijek se tradicionalno prave u domovima (poput gudija za Holi, o kojem sam pisala ranije), dok se većina slatkiša kupuje iz slastičarni (Indijke koje žive u urbanim sredinama uglavnom ne prave kolače, osim za festivale). 

U porodicama koje žive na selu, zadržana je tradicija pravljenja kolaca, budući da imaju puno mlijeka, kojega onda pretvaraju u maslac i slatkiše. I danas je zadržana tradicija da kada odete u goste, obavezno ponesete kutiju slatkiša porodici koju posjećujte (ili kolače koje ste pravili sami).


Kada kupite željenu količinu kolaca, slastičar ih poreda u lijepe, obojene kutije, te zamota u celofan , ponekada i omota vrpcu (tako da su slatkiši spremni za poklanjanje :) Možete kupiti jednu vrstu kolaca (obično se kupuju na kilogram) ili napraviti mix-slatkiša.


Glavni sastojak za pravljenje slatkiša je ukuhano mlijeko (mava), koje se dobija tako sto se mlijeko kuha na laganoj vatri u dubokoj posudi i do nekoliko sati. Takvo kondenzovano mlijeko je baza za pravljenje raznih slatkiša, koji imaju različite okuse i nazive, ovisno o sastojcima koji se dodaju za okus (kokos, indijski oraščići, pistacije, bademi, suho voće...). 

Siva dekoracija koju možete vidjeti na kolačima je listić jestivog srebra.


Za kraj ostavljam mjesto za dva tradicionalna slatkiša, po kojima je Indija prepoznatljiva i čiji okus ostaje u srcima onih koji su posjetili Indiju (ukoliko ste posjetili neki indijski dom, vrlo je vjerovatno da će vas bas ponuditi bas ovim slatkišima, a obavezan su gost i za vrijeme slavlja i festivala) gulab-jamun (loptice od kondenzovanog mlijeka potopljene u šećerni sirup i ruzinu vodicu, na slici-gore) i besan-ladoo (kuglice od besana, na slici dole). 


Budući da su Indijci naprosto "ludi" za snack-ovima, možete ih kupiti čak i u slasticarnoj (bez obzira sto su slani :) Snack-ova ima raznih vrsta i jedu se sa ljutim sosom od tamarinda ili feferonki.


Radnja "Madan"u kojoj sam pravila fotografije za ovaj post toliko je velika i ima toliku ponudu slatkisa da nisam uspjela da uslikam čitav "red' sa slatkišima. Zamislite kako je "teško" odabrati kolače koje cete kupiti, kada imate tako veliko šarenilo izbora i okusa ispred sebe :)


Pogledajte video:


Pratite me na Instagram-u. S ljubavlju,  Danijela <3

You May Also Like

0 komentari