Guđije i anarsa - tradicionalni slatkisi koji se u indiji prave za Holi

by - 04:00:00


Guđije su tradicionalni slatkis koji se u indiji pravi za Holi (festival noja), a njihova priprema zahtijeva sve zenske ruke u kuci! Jedna zena pravi tijesto, druga razvija oklagijom, treca puni, cetvrta ih przi... :) Ovaj slatkis je posebnog okusa, hrskav izvana a sladak i mekan iznutra, sa orasastim okusima koju mu daju indisjki orascici i ostalo suho voce. Ono sto je posebno zanimljivo u vezi guđija je to da mogu stojati na sobnoj temperaturi mjesec dana, da se ne pokvare! Za Holi, u tradicionalnim domovima pravi se na stotine guđija, koje se jedu za taj dan i dijele prijateljima i clanovima porodice, pa i komsijama...Nakon pripreme tijesta (od bijelog brasna i ulja), oblikuju se loptice, koje se razvijaju oklagijom u krugove.


Guđije se pune smjesom od mave (koncentrovanog mlijeka-koje je osnovni sastojak za vecinu tradicionanih indijskih slatkisa) i malo griza (za hrskaviji okus. Inace, mogu se prirpemiti samo sa grizom, no okus nije ni priblizan kao sa mavom, a uz to se i krte (griz se "rasipa"). Primijeticete na slici da je krug od tijesta na modlici u obliku polumjeseca, koja daje guđijama njihov specifican oblik.


Nakon punjenja tijesta, modlica se zatvori i nakon otvaranja guđije dobivaju svoj prepoznatljivi oblik.


Kada je dovoljno guđija spremno, slijedi przenje! Ulje se zagrijava... (gotovo sva hrana koja se tradicionalno priprema za Holi zahtijeva przenje u dubokom ulju).


Guđije se prze sa obije strane dok ne porumene...


Od ostatka tijesta od guđija, kada je smjesa za punjenje potrosena, pravi se snack METI. U tijesto se dodaje so i suseno lisce methija (lisce slicno djetelini, vrlo popularno u indijskoj kuhinji), te se oblikuju male kockice, koje se na povrsini izgrebu nozem.


Kockice od tijesta proprze se sa obije strane, dok ne porpime zlatno-smedju boju. Ovaj snack je vrlo ukusan (odlicno se slaze sa indijskim masala cajem (za kojega recept i uputstvo za pripremu mozete procitati ovdje).Drugi tradicionalni sltakis, koji se danas u Indiji ne pravi tako cesto (zbog zahtjevnosti pravljenja) je anarsa. Ovaj slatkis je poseban, buduci da se ne pravi u svakom domu i pravi je deliaktes ...


Anarse se prave os mljevene rize kratkog zrna i mljevenog secera. Posebna vrsta rize kratkog zrna potapa se u vodu 36 sati, a zatim s eprocijedi i samelje 9danas u mikseru, no ranije se mljela rucno0. Prilikom pravljenja smjese, slaze se pazljivo red mljevene rize, pa red mljevenog secera, pa tanak sloj mljevene rize... Dok se sva riza i secer ne upotrijebe.


Ova smjesa ostavlja se odstoji, te usljed sjedinjavanja mljevenog secera sa cesticama rize, smjesa  postaje mekana i ljepljiva. Od nje se prave loptice, koje se dlanovima slijepe i onda... da, ulje se zagrijava :) 


I ovdje je potreban timski rad: jedna zena pravi loptice, druga ih przi... Anarse se prze dok ne porumene, samo sa jedne strane i one takodjer mogu da se cuvaju mjesec dana na sobnoj temperaturi, a da se ne pokvare! Ljepota tradicije jeste i pravljenje tradicionalnih jela, u kojima ucestvuje cijela porodica. To daje poseban osjecaj zajdenistva i timskog rada, da ne spominjem okus domacih slatkisa i emocije...


Danas se mogu kupiti i gudije iz tregovine (na slici vidite gudije od najpoznatijeg prehrambenog brenda u Indiji-Haldiram's), no okus ovih gudija nije ni priblizan onima koje smo mi za Holi pravili, u domu moje svekrve u Indiji...  Domaće je domaće :)

Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari