Juzno-indijska kuhinja: Senzacija okusa

by - 07:58:00


Juzno-indijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od sjeverno-indijske (koja je sirom svijeta prepoznatljiva kao "indijska kuhinja'). 


Za razliku od sjevernjaka, čija ishrana počiva na hljebu (chapati, paratha, puri...), južnjaci ne mogu da zamisle svakodnevnu prehranu bez rize. 


Riža, griz i kokosov orah osnovne su namirnice za pripremu juzno-indiskih jela (ako uzmemo u obzir iznimno visoke temperature i činjenicu da je kod njih kokosov orah široko zastupljen, možemo zbrojiti dva i dva). 

Juzno-indijska hrana je za razliku od sjevernoindijske lagana, kuhana na pari (osim, recimo, vada) i lako probavljiva . 

vegetarijanski recepti

Koliko je riža zastupljena u juzno-indijskoj prehrani govori činjenica da se čak i palačinke-dosa (koje zamjenjuju hljeb, veliki palačinak na slici) prave od rižinog brašna, kao i idli ("peciva" od riže ili griza kuhana na pari) prave od riže.


Idliji (gore-lijevo) su osvojili moje nepce na prvo kusanje! Lagani su, brzo zasite i neutralnog okusa, koji se stapa sa svim prilozima (posebno su popularni u kombinaciji sa "juhom" od lece i povrća (sambhar, gore-desno) i chatnijem (ljutim sosom-bijeli sos na slici) od kokosa. Kako je samo ukusno... 

I ZA KRAJ NEKOLIKO FOTOGRAFIJA IZ MOG OMILJNEOG JUZNOINDIJSKOG RESTORANA VAANGO :)Ukoliko Vam se svidio ovaj teskt,  za vise tesktova o indijskoj vegetarijanskoj prehrani, zivotu i obicajima u Indiji kliknite na ovaj link.


Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari