Indija : Vegetarijanski raj (ulične pijace voća i povrća)

by - 03:15:00


Mogli ste naslutiti kako je za vegetarijanca put u Indiju "raj na Zemlji" iz mog teksta na www.krenizdravo.com "Indija - Raj za vegetarijance" (ukoliko ga niste pročitali, možete to učiniti ovdje). 
Prvo sto će te primijetiti kada dođete u Indiju je to da na svakom uglu stoji po jedan štand sa voćem, na kojem možete popiti svježe iscijeđen sok od voća kojega vi odaberete. Vrlo popularan (u Sjevernoj Indiji) je i svježe iscijeđen sok od šećerne trske (koji je uistinu posebnog okusa).

Zeleni kokosov orah također je vrlo popularan napitak za osvježenje (posebno u ljetnim danima kada temperatura dosegne i do 48 C), a dostupan je na uličnim štandovima. Zeleni kokosov orah na licu mjesta trgovac za vas otvori malom sjekirom i ubaci slamku, a vi ga popijete-sa užitkom!


Indija je zemlja obilato bogata voćem i ima ga svježeg tokom cijele godine, a moje omiljeno je papaja, crno grožđe, ananas, lubenica (koja je dostupna gotovo cijele tokom cijele godine) i mango. Možete pronaći i voće koje je poznato u našim krajevima (kao jabuke i banane), no ja dok sam u Indiji volim da jedem vrste kojih kod nas nema.Budući da se veliki  indijskog stanovnistva hrani vegetarijanski, ulični standovi sa raznolikim povrćem mogu se vidjeti na svakom uglu. Sabji-wala (prodavac povrća) čeka musterije (obicno žene) koje svakoga dana dolaze da kupe svjeze povrće, koje ce pripremiti za taj dan.U Indiji svježe voće dostupno je tokom cijele godine, zahvaljujuci visokim temperaturama, tako da se povrće ne zamrzava, već se kupuje svježe i to obično, svakoga dana, da bi bilo sto svježije). 

Povrće se u Indiji priprema sa puno pažnje, na mnogo načina i sa raznolikim začinima.  Običaj je da vam prodavač dadne korpicu, vi odaberete povrće po vašoj želji, koje onda on izvaga.

Ovisno o sezoni, drugacije vrste voca i povrca bice i u ponudi, buduci da je u Indiji sve sezonsko...Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 

Danijela <3

You May Also Like

2 komentari