Holi - indijski proljetni festival boja

by - 05:57:00


HOLI je proljetni hinduisticki festival boja, koji se slavi svakoga proljeća sirom Indije. Za vrijeme festivala lokalne tržnice nude različite boje, koje se kupuju za proslavu. Dani pred Holi obilježeni su pripremanjem traidcionalnih jela, koja zahtijevaju dosta posvecenosti i vremena i sve ženske ruke u kuci.
Tradicionalna jela koja se prirpemaju za Holi zahtijevaju puuuuno prženja u dubokom ulju. Na slici (gore) vidite urad-dal kachordi (pogacicu punjenu urad-lećom). Inače, u Indiji se mnogu pronaći razne vrste leca (urad, arhar, zuta leca, crvena leca...).


Urad je napopualrnija leca za festival od koje se prave (ukusne)  pogačice (na slici gore) i tradicionalno jelo DEHI VADA (popečci od urad-lece potopljeni u jogurt, začinjeni mljevenim kuminom).


Slatkiš koji se tradicionalno priprema u svakom domu je gudija (o kojem ću pisati u narednom postu). Ono sto je zanimljivo za gudjiu je da može da stoji mjesec dana, na sobnoj temperaturi, a da se ne pokvari!Hljeb koji se tradicionalno priprema za Holi (i druge festivale i posebne prilike) je PURI (beskvasni hljeb pržen u dubokom ulju), za koji uputstvo za prirpemu možete pronaći ovdje .


Za Holi su dobrodošli svi snack-ovi, naravno, začinjeni :) Na sam dan Holija ludi se okupljaju u velike grupe (rodbina, rpiatelji, stanari jedne zgrade ili naselja) i pocinje nezaboravan i luda igra bojama! Tradicionalno, mladji dodirnu stopala starijima (stari indiski obicaj koji je zadrzan i danas i primjenjuje se svakodnevno) i nanesu boju na njihovo lice, celo., obraze... Onda stariji mladje namazu bojom. Kada počne slavlje sa bojama, maze vas boom ko stigne :) I ko ima boje u rukama. Prskanje slaufom vode takodjer je dio proslave (sto razmaze sve boje) i posebno je zabavno. Naravno, ples e neizostavan! Kako to izgleda pogledajte...Pratite me na Instagram-u. Gledajte me na YouTube:-))
S ljubavlju, 
Danijela <3

You May Also Like

0 komentari