Kako kuhati slanutak (leblebije) ???

by - 12:18:00
Slanutak je mahunarka čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svjetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Njegova zastupljenost osobito je prisutna i u kuhinjama sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Turske i Indije te mediteranskim zemljama. Izvrstan je izvor mangana, fosfora, željeza (6,24 mg, što čini 44,6% od preporučenog dnevnog unosa), cinka, selena i kalcija. 


Ova namirnica sadrži značajnu količinu bjelančevina, te je idealna za vegetarijance, djecu u razvoju, sportaše i ljude koji obavljaju fizički radSlanutak (poznat još pod nazivom leblebije) danas je dostupan u svakom bolje opremljenom supermarketu i trgovinama zdrave hrane, po povoljnoj cijeni (za vrlo malo novaca možete napraviti ručak koji će zasititi sve za stolom, a koji je pri tome neobičan i vrlo ukusan). Slanutak je namirnica koju možete konzumirati na različite načine (poprženu, kao varivo, kuhanu-u salatama...).Slanutak je prije kuhanja potrebno potopiti u vodu, najmanje 6 sati (najbolje preko noći, ili ujutro, za večernju pripremu). Nakon potapanja u vodi, slijedi kuhanje. Idealno je kuhati slanutak u ekspres-loncu (zbog uštede na vremenu i električnoj energiji, odnosno plinu). Ukoliko ga kuhate u običnom loncu, onda ga je potrebno kuhati najmanje dva sata.  U vodu za kuhanje slanutak dodajte lovorov list i so, kako bi bio lakše probavljiv. Slanutak je u potpunosti skuhan kada ga možete zgnječiti prstom (ili kašikom).  


Skuhani slanutak možete čuvati u frižideru i do 7 dana (bez bojazni da će se pokvariti). Pohranite ga u dobro zatvorenu posudu, u vodi u kojoj se kuhao ili u vodi u kojoj ste dodali kašičicu soli. Ukoliko želite da napravite varivo od lanutka, obavezno sačuvajte vodu u kojoj se kuhao slanutak. Ukoliko želite da ga koristite suhog, za prženje ili za salatu, procijedite ga i isperite hladnom vodom. Od srca vam preporučujem da uvrstite ovu namirnicu u svoj jelovnik.

You May Also Like

0 comments