Makki ki roti (beskvasni indijski hljeb od 100% kukuruznog brašna)

by - 12:20:00


Makki ki roti je indijski hljeb , koji se pravi bez kvasca, od 100 % kukuruznog brašna i prži se na tavi. Veoma ga je jednostavno napraviti i brzo se priprema (za razliku od kukuruznih pogača koje se peku u rerni dugo vremena). Ovo jelo potječe iz pokrajine Punjub, a omiljeno je u cijeloj Sjevernoj Indiji :)  U Indiji se jede zimi (jer kukuruzno brašno ima zagrijavajući efekat na organizam), i to najčešće u kombinaciji sa kuhanim špinatom i lišćem biljke gorušice. 

Dakle, idealno za nadolazeće hladne dane. I zdravo! Posebno je pogodno za sve koji su intoleratni an pšenicu ili gluten, a također i za promjenu, za sve one koji vole kukuruzno brašno. Budući da kod nas lišće biljke ogrušice nije dostupno, može se jesti sa špinatom. Ja sam špinat samo kratko odmrzla na tavi (koristila sam smrznuti sjeckani špinat) i dodala malo začina (čili, kurkumu, so) i malo vrhnja (može kajmak, ili vrhnje za kzhanje). Bilo je izvanredno. Jede se ponekad  i uz jelo palak-paneer (špinat sa sirom), za koji ću nadstojati da podijelim recept uskoro. Sastojci (za 3 hljeba) :

  • 1.5 velika šolja kukuruznog brašna
  • 1.5 kašičica soli ili šećera
  • 1  kašika ulja
  • ulje za prženje (ili rastopljeni maslac)
  • maslac za posluživanje (ne mora)
Priprema:Zamijesiti kukuruzno brašno, ulje, so ili šećer (prema želji)- DA, ŠEČER! Budući da je kukurzno brašno malo gorko, u Indiji stavljaju i šećer u ovu smjesu za hljeb, no može se zamijesiti i sa soli. Smjesu će biti teže zamijesiti, budući da će se kukruzno brašno "krtiti". Budite strpljivi i dodajite vodu malo po malo, dok ne dobijete mokro , homogeno tijesto, koje se može skupiti u jednu "loptu".
Odvojite 1/3 tijesta i nježno od nje napravite "lopticu". 


Lopticu od tijesta pritisnite između dlanova , tako da dobijete pljosnati krug. OVO TIJESTO SE NE MOŽE RAZVIJATI OKLAGIJOM! Ovaj krug od tijesta direktno sa dlana prebacite u DOBRO zagrijanu tavu.
Na tavi, ODMAH, dok se tijesto nije počelo peći, pritisnite ga velikom metalnom kašikom ili krpom , tako da ga malo stanjite (koliko može). Nemojte da brinete što je ovaj hljeb malo deblji - TAKAV TREBA DA BUDE! (Izgledaće kao mala, tanka kukuruzna pogačica :)Kada više ne možete da stanjite hljeb, okrenite ga i tu (popečenu  stranu) premažite uljem ili rastopljenim malsacem (u pokrajini Punjub vooooooole da koriste puuuuuuuuuno malsaca :) . Okrenite hljeb, premažite i tu stranu uljem ili maslacem i dobro kružnim pokretima pritisnite hljeb velikom metalnom kašikom (kao kod prženja paratha-hljeba).

Kada se počnu pojavljivati mjehurići zraka u hljebu, i kada vidite tamne fleke, hljeb je gotov (trebalo bi da bude pečen za nekoliko minuta)! Hljeb zamotajte u krpu , po želji premažite rastopljenim malsacem (ako niste već pržili sa maslacem). Poslužite ga sa špinatom (na bilo koji način :) ili sa nekim namazom, jogurtom...  Pojedite ga odmah-dok je još vruć :) 

You May Also Like

0 comments