Paratha sa špinatom (na brzinu)

by - 14:00:00

indijski kruh hljeb hleb
(zahvala gosp. Madhavi Gaurangi Dasi na fotografiji) 

Inspiracija za ovaj post bila mi je fotogarfija parathe  sa špinatom, koju je objavio Madhava Gauranga Dasa na mojoj facebook stranici "vegetarijanska kuhinja". Paratha mi je tako pobudila apetit, da sam je danas i napravila :)Originalna varijanta ovog recepta je da se špinat prži sa začinima, dok iz njega ne ispari sva voda, a zatim se tom masom puni smjesa za hljeb . Ja sam napravila parathu sa špinatom na malo drugačiji način, po uzoru na methi paratha (paratha sa lišćem piskavice), inače jednu od mojih omiljenih delikatesa tokom boravka u Indiji :) Lišće piskavice se isjecka i svježe pomiješa sa brašnom, te se napravi smjesa za hljeb, a onda se pravi paratha, na uobičajen način. Dakle, isti postupak sam i ja pratila , samo što sam umjesto lišća piskavice dodala lišće špinata. 
Potrebno:  • Zdjela listova špinata srednje veličine
  • 1 šolja bijelog brašna
  • 1 šolja prosijanog integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • čili u prahu (po želji, možete izostaviti)
  • malo vode

Priprema:
Listiće špinata sitno isjeckati...Isjeckani špinat sjedinti sa brašnom i začinima. Dodajte minimalnu količinu vode, samo koliko je potrebno da zamijesite tijesto, jer će špinat puštati vodu , tako da vam hljeb ne bude gnjecav.

Tijesto će izgledati ovako... Ostatak procesa je isti kao kada oravite običan paratha hljeb. Pogledajte postupak na http://vegetarijanska-kuhinja.blogspot.com/2013/06/indijski-beskvasni-hljeb-paratha.htmlHljeb će izgledato ovako :) Idealna kombinacija je sa lećom, jogurtom ili povrćem.

You May Also Like

2 komentari