Osvježavajuća kefirna voda sa ljekovitim svojstvima

by - 13:38:00

Ukoliko ne konzumirate mlijeko i mliječne proizvode, ili ne volite okus kefira, možete piti  "kefirnu vodu" u obliku napitka, poznatu po imenu "Tibicos" ili "japansko-ruski kristali" ili "carbonated kefir water". Napitak se tradicionalno pravi sa šećerom , limunom i grožđicama a okus podjeća na  Šveps-tonik. Za pripremu vam su vam potrebne kefirne gljivice (6 kašika) . Za one koje žive u Tuzli, mogu mi se obratiti , jer trenutno imam viška gljivica :)


Za ovaj napitak vežu se mnoga ljekovita svojstva, a najviše u liječenju kožnih bolesti, oboljenja bubrega, reguliranje metabolizma, snižavanje holesterola , spriječavanje infekcija, ublažavanje alergija i upala, jačanje imunog sistema, ublažavanje simpoma alergija, te antitumorsko djelovanje.O ljekovitim svojstvima kefira (prirpemljenog sa mlijekom) možete pročitati više na http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kefir/ ili na , a neke studije vezane za istraživanja o "Kefirnoj vodi" možete pogledati na http://tibicos.org/category/medical-research/

Priprema kefirne vode:


Potrebno je:


  • 6 kašika kefirnih gljivica
  • 6 kašika šećera
  • 1 kašika grožđica
  • 2 litra vode
  • 2 limuna isječenog na kriškeU staklenu ili plastičnu posudu od 2 litra ulijete vodu, dodajte šećer, grožđice i limun. Poklopite posudu i ostavite da stoji dva dana.

NE BRINITE ZBOG DODATOG SECERA U NAPITAK, JER CE NJEGA "POJESTI" KEFIRNE GLJIVICE!!!

Umjesto kristalnog secera, mozete dodati u napitak sirovi secer od secerne trske.

Nakon dva dana, kada otvorite posudu, napitak će fermentirati i grožđice će se podignuti na vrh. 

Procijedite napitak u plastičnoj cjediljki. 

Izvdvojite grožđice i limun, a kefirne gljivice sačuvajte i upotrijebite ponovo. Vremenom će se gljivice razmnožiti, pa ih možete pokloniti prijateljima.

Napitak čuvajte u poklopljenoj staklenoj ili plastičnoj boci i popijte ga u toku nekoliko dana. 


Preporučena količina napitka za jačanje imuniteta je jedna čaša dnevno. 

Dobar tek!
You May Also Like

0 komentari